Våra föreställningar

Cirkör på scen nu, då och i framtiden

Banbrytande cirkus sedan 1995: Djupdyk i vår föreställningskatalog!

Knitting Peace

"Det här är nycirkus byggd på poesi i stället för en berättelse. Underbart njutbart – och med andlösa stunder inför kroppens förmåga." - Göteborgsposten

I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar vävs frågeställningar om strävan och stickning samman med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi.

Kika in på repetitionerna

Träffa artisterna som turnérar med Knitting Peace.

En världsomspännande fredsrörelse

Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter.

Knitting Peace på ett museum, fest eller invigning

Vi har skapat Knitting Peace-inspirerade och skräddarsydda framträdanden på bland annat Nobelfesten, Svenska Institutet i Paris och Armemuseet i Stockholm.

Kontakta oss så berättar vi mer!

2023: Våga vakna

En berättelse om kollektiv styrka

Via livemusik, luft- och balansakrobatik samt videoverk skapas en visuell värld där artisterna tar sig an frågor på mikro och makronivå om en snällare och mer hållbar värld.

2022: Trådar & Glas

Trådar sammanbinder, trådar lagar och trådar trasslar. Glas kan gå i kras, glas kan klirra och klinga.

Trådar och Glas är två scenkonstupplevelser utöver det vanliga. Vi möter jonglörer, akrobater och clowner i en levande videoscenografi. Till kammarmusik av tonsättare från Östersjöområdet vidgas våra sinnen i två magiska cirkuskonserter för alla människor i åldrarna 3-100 år.

2022: Pippi på Cirkus

Foto: Markus Gårder

"Pippi på Cirkus har blivit glad, stor underhållning i magiskt ljus med ett starkt ställningstagande för det kompetenta barnet." - Expressen

Björn Ulvaues och Cirkus Cirkör tar sig an Astrid Lindgrens superklassiker i en nyskriven och spektakulär cirkusmusikal.

2021: Circus Days and Nights

"Philip Glass turns the circus into opera that’s magical and profound" - L.A. Times

Nyskriven opera av Philip Glass med libretto av David Henry Hwang och Tilde Björfors, baserad på en diktsamling av Robert Lax.

Följ med cirkusen!

Robert Lax, Philip Glass och Tilde Björfors har alla tre förälskat sig i cirkusen. Lax lämnade vardagen och reste runt med familjen Cristiani. Tilde har dedikerat sitt liv till cirkusen och Glass längtade och letade efter ett cirkuskompani att komponera åt.

Cirkusens dimensioner

Samarbete

Balans

Tillit

Misslyckande

Site specific: Pust

Visst kan man hoppa bungy från en luftballong!

Pust: En poetisk och nervkittlande hyllning till cirkuskonstens tidlösa innovationskraft.
Pust: Foto: Albert Jalap
Pust: Foto: Albert Jalap
Pust. Foto: Daniel Sjöqvist

Skräddarsydda koncept och omöjlig underhållning

Med över 20 år i branschen och erfarenhet av tusentals framgångsrika evenemang kan vi – utan att överdriva – kalla oss de mest erfarna cirkusarrangörerna i Norden.

2019: Guds olydiga revben

"Cirkus till attack mot kyrkans kvinnosyn" - SvD

Vi får följa med när Gunilla Thorgren läser Bibeln med feministiska glasögon. Det är en absurd, rolig och skräckfylld upptäcktsfärd från antiken till Martin Luther. Hur mycket av de frågor som vi brottas med idag har sitt ursprung i Bibeln?

Hur en bok om feminism och Bibeln blev till en succéföreställning

"Vi får se dramatiska, akrobatiska våldtäktsscener, fördömandet av kvinnors sexualitet symboliskt gestaltad på kinesisk påle och en visuell nummerparad som ger betydelsefulla, historiska kvinno­gestalter upprättelse." - Aftonbladet

2019: Bloom

"Det är så vackert sammanflätat, så självklart sammanhängande att något annat här i livet än höga saltomortaler verkar otänkbart." - Expressen

I Bloom omfamnar artisterna vardagens krav och ängslan. Med kreativitet och cirkuskonster desarmeras de negativa känslorna och rädslorna blir till poesi.
Bloom. Foto: Mats Bäcker
Bloom. Foto: Mats Bäcker

Kreativitet och träning med och för världens viktigaste människor

Cirkus för barn och unga

Vår pedagogiska verksamhet görs för alla åldrar och årskurser, genom shower, prova-på-aktiviteter och workshops. Vi har kurser för alla åldrar och Sveriges enda cirkusgymnasium - och familjeshower på turné i Sverige och världen.

2018: Epifónima

"Storslagen hyllning av den kvinnliga råstyrkan" - Dagens Nyheter

Kvinnliga värden förändrar världen. Epifónima inspireras av kvinnokamp genom historien och hyllar de värden som traditionellt setts som kvinnliga.

En föreställning med kvinnor

Regissören Tilde Björfors berättar om valet att skapa en föreställning med och av kvinnliga artister.

Site specific: Aquanauts

Akrobater och konstsimmare i och över Stockholms ström

Aquanauts föddes ur ett unikt samarbete mellan konstsimmare och nycirkusartister, som skapat en platsspecifik föreställning framförd i vatten, luft och eld.

2017: Under

"… en visuellt storslagen uppsättning där fallet, hoppet och den enträgna kampen återkommer." - Svenska Dagbladet

Sju människor kraschar. Sju människor, mitt i världen, tar sig an luftrummet för att hantera det och slutligen övervinna det. Föreställningen Under handlar om människans ständiga försök att utmana tyngdlagen, om den eviga konflikten mellan människa och väder. Och om att tämja det otämjbara.

2017: Movements

"Flyktingarnas vittnesmål levandegörs genom fysisk poesi" - Svenska Dagbladet

I en scenvärld av vatten, skuggor, träd och eld rör sig artisterna på flytande öar. På varje ö finns en riktig människas liv, minnen och erfarenheter. För Movements börjar i berättelser från de människor på flykt som anlände till Malmö hösten 2015, och de volontärer som tog emot dem.

Konsten att bygga en bättre värld

Flykt och hopp

Uppkäftigt engagemang är vår första ledstjärna. Att ifrågasätta, utforska, utmana och kritiskt granska. Därför är det också självklart för oss att arbeta med aktivism på olika sätt långt utanför scenen.

2016: Satyagraha

"Tilde Björfors uppsättning av Philip Glass opera om Mahatma Gandhi andas genuin musikalisk förståelse." - Svenska Dagbladet

Cirkus möter opera i en poetisk och fysisk scenisk tolkning av Gandhis ickevåldsmotstånd.

2016: Limits

"Limits är enastående cirkuspoesi på ett akut tema: migration." - Svenska Dagbladet

Vi kan mycker mer än vi tror, om vi bara vågar korsa våra gränser. För människor som finner sig under extraordinära omständigheter, finns det ibland ingen annan väg än att våga hoppet.
Limits. Foto: Timisoara2021
Limits. Foto: Mats Bäcker
Limits. Foto: Martin Hauer

2015: Borders

"Borders är ett säreget fyrverkeri av stark scenpoesi om människans utsatthet i jakt på ett bättre liv." - Svenska Dagbladet

Människor som riskerar allt i sökandet efter bättre liv möter människor som dedikerat hela sitt liv till att ta risker och förflytta gränser. I Borders möts olika sorts risktagande när cirkus och migration vävs samman.

2014: Underart

"Resultatet är vacker nycirkuspoesi när den är som bäst: vemodig och samtidigt komisk. En absolut kroppsupplevelse som når in till hjärteroten ..." - Svenska Dagbladet

Regissören Olle Strandbergs egen historia om en krasch. En omskakande, omvälvande smäll som skulle kunnat vara slutet. Istället blir det en omstart och en väg framåt.
Underart. Foto: Mats Bäcker
Underart. Foto: Mats Bäcker

2011: Romanska Bågar

Cirkus Cirkör intog Vadstena Klosterkyrka med en skräddarsydd föreställning utifrån Tomas Tranströmers dikt Romanska bågar.

2011: Undermän

"Det är vackert när dessa muskelpaket äntligen får sväva (nästan) viktlöst i varandras armar och bygga nya pyramider." - Svenska Dagbladet

Undermän är den sanna historien om tre manliga parakrobater som förlorat sina partners, och därmed sina karriärer och drömmar. I sin strävan att hitta tillbaka till livslusten bestämmer de sig för att skapa någonting alldeles nytt.
Undermän: Foto: Mats Bäcker
Undermän: Foto: Mats Bäcker

2010: Wear it like a crown

En resa genom sinnet och hjärnhalvornas kollitioner

Här utforskas kaos och ordning och hur risker förvandlas till möjligheter. Om att välja att stolt bära våra misslyckanden, rädslor och tillkortakommanden som en krona.

Into a circus mind

Som alla våra föreställningar sipprade Wear it like a crown ut i biprodukter, till exempel den här konceptfilmen gjord av Tilde Björfors och Johan Bååth.

2008: Inside Out

Ett svindlande cirkusdrama om att våga mer än man vågar

Vi får följa två människor som är rädda för att misslyckas och som lever inom trygghetens snäva ram. När de möter ett cirkussällskap fyllt av vanskapta, udda men också magiska och varma karaktärer ställs deras liv på ända och en svindlande resa tar fart.

2006: Momo eller kampen om tiden

"En vacker och myllrande narrspegel." - Dagens Nyheter

Momo är den lilla flickan som genom sin frihet från allt som binder, utgör ett hot för de grå männen som försöker stjäla människornas tid. Momo har en alldeles säregen förmåga – hon lyssnar – och genom detta lockar hon fram fantasin och kreativiteten hos alla hon möter.
Momo. Foto: Bengt Wanselius
Momo. Foto: Bengt Wanselius

2005: Havfruen

"Sanselig fryd med sjæl, humor og fed akrobatik." - Urban (B.T.)

HC Andersens berättelse om den lilla sjöjungfrun blir i Cirkus Cirkör och Kaleidoskop-stil en berättelse om magi och äkta känslor. I fokus står Andersens poetiska, oroande och oändligt vackra berättelse om sjöjungfruns längtan efter prinsens kärlek och en odödlig själ – en berättelse om element som aldrig kan förenas.

2004: 99% Unknown

"En bergochdalbane-upplevelse av kroppslig kreativitet." - Svenska Dagbladet

Ju mer vi lärde oss desto mindre förstod vi. Trots att forskningen har tagit oss så långt är vår kunskap om kroppen fortfarande till 99% okänd. Vår ödmjukhet inför kroppens outtömliga magi bara växer, och vem är egentligen stamcellen – världens främste magiker?

2002: Romeo & Julia

"En fest av häftigt skådespeleri, cirkuskonster, akrobatik, dans och komik." - Dagens Nyheter

Shakespeare för 2000-talet. Med trapetsartister, akrobater, skådespelare, mimare, dansare och jonglörer i rollerna. I ett högt, tvärbrant scenrum berättar vi med kroppar, rörelse och med ord - Shakespeares historia om ung, uppslukande kärlek. Vilt. Vackert. Halsbrytande.

2000: Trix

"Cirkus framförd som konst … sprudlande blandning av färgprakt och poesi som fulländas av extraordinärt artisteri" - Westdeutsche Zeitung

Ett möte mellan teater och nycirkus. Möt akrobater, lindansare, luftartister, mimare, en trollkarl, en jonglör, en kautschukartist och en man som gör det omöjliga möjligt.

1999: 00:00

"…vacker, skitig, skicklig, absurd och inte minst komisk." - Sydsvenskan

Skulle vi vara annorlunda människor utan klockor? Det och flera frågor om tid är grunden till 00:00. En nycirkusföreställning som utspelas i stormens öga, under bråkdelen av en sekund.
00:00 Foto: Ester Sorri
00:00 Foto: Ester Sorri

1998: Supercirkör

"Det är ingen cirkus, det är inte en teater, det är snarare en entimmes rockvideo i liveformat." - Sundsvalls Tidning

Tillsammans med film- och musikvideoregissören Jonas Åkerlund hade vi en gemensam dröm om en stor föreställning utomhus. Trots för liten budget, minimalt med personal och utan backning av något produktionsbolag så bestämmer vi oss för att köra ändå.
Supercirkör: Foto: Magnus Jönsson
Supercirkör: Foto: Magns Jönsson

1996: Ur kaos föds allt

Us kraos föds allt. Foto: Jan Olof Olsson
Ur Kaos föds allt. Foto Mattias Edwall

1995: Skapelsen

Skapelsen

Vi etablerade nycirkusen i Sverige

Tilde Björfors och Cirkör

Tilde Björfors är konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör, med över 25 års erfarenhet inom branschen som konstnär, forskare och föreläsare. Sedan Cirkörs start 1995 har Tilde varit en av de drivande krafterna i att etablera nycirkus som konstform i Sverige.

Följ och ha koll på allt Cirkör gör!

När spelar Cirkus Cirkör i min stad? Var kan jag träna cirkus? Vad mer är på gång? Allt nytt och kul får du reda på via vårt nyhetsbrev. Prenumerera och håll dig uppdaterad!