Borders

Cirkörs jubileumsföreställning hyllar historiens cirkuspionjärer samtidigt som den riktar strålkastaren mot migranters livsfarliga flykt över Medelhavet. Resultatet: Nycirkusaktivism. Premiär: 2015.

Om Borders

Till 20-årsjubileet av Cirkus Cirkörs tillkomst beställde Malmö Opera ett nytt verk för att fira vår historia av genreböjande, gränskorsande konstnärskap.

Nutidscirkus är en konstform som rör sig utan gränser mellan kontinenter, nationaliteter, discipliner och konventioner. Cirkus är en performancekonst – men den kan också vara ett medel för att berätta verkliga historier och förstärka verkliga röster när andra väljer att ignorera dem.

I Gränser valde vi att lyfta fram berättelser och röster från människor i rörelse och riskerar sina liv genom att korsa farliga vägar i jakt på säkerhet. Ja, vi kommer att fira – men inte bara Cirkörs 20 år – vi kommer att fira människors uthållighet, passion och hopp. Följ med oss på en spektakulär resa, med livemusik, färgglada landskap och oroliga risker – och försök att inte titta bort.

Galleri

Det är svårt att överskrida gränser utan att moment av kaos och oordning uppstår ... men något får oss att vilja göra det ändå.

Människor som riskerar allt i sökandet efter bättre liv möter människor som dedikerat hela sitt liv till att ta risker och förflytta gränser. I Borders möts olika sorts risktagande när cirkus och migration vävs samman.

Recensioner

Borders är ett säreget fyrverkeri av stark scenpoesi om människans utsatthet i jakt på ett bättre liv och berättelser om Cirkus Cirkörs odiskutabla betydelse för nycirkusens utveckling i Sverige.

SvD

En famn full av glädje och några nävar upprördhet och så har en ny genre uppstått: nycirkusaktivism. Ett perfekt 20-årsjubileum.

DN

Det politiska budskapet är tydligt och Cirkus Cirkör tvekar inte att dra ner byxorna på makthavarna.

Skånska Dagbladet

Jag uppskattar den politiska aspekten lika mycket som jag beundrar den rent fysiska prestation det innebär att gå på lina flera meter över marken, jonglera med sina kolleger och göra volter tvärs över manegen. Allting är mycket imponerande.

Expressen

Medverkande

På scen:

Alexander Weibel Weibel
Esmeralda Nikolajeff
Estiven Quinones Gonzalez
Hans-Peter Edh
Jan Unestam
Jennifer Amaka Pettersson
Jesper Nikolajeff
Karin Lithman
Mari Götesdotter
Mira Leonard
Peter Åberg
Saara Ahola
Simon Rodriguez
Sven Boräng
Tatiana-Mosio Bongonga

Kreativt team

Idé och regi: Tilde Björfors
Musiker: Samuel Andersson
Sångerska, musiker, körledare: Maja Långbacka
Kompositör: Samuel Andersson
Koreograf: Olle Strandberg
Scenograf: Fanny Senocq
Kostymör: Jonna Bergelin
Manus: Kajsa Bohlin
Ljussättare: Daniel Kullman
Videoscenografi: Johannes Ferm Winkler / Per Rydnert / Tom Waldton
Maskör: Åsa Trulsson