Momo

Ett cirkus-, teater och dansäventyr om Momos kamp för att rädda världen från de grå männens tidstjuvar, tidssparbanker och annat som suger glädjen ur människorna. Premiär: 2006.

Om Momo eller kampen om tiden

Av Michael Ende – en samproduktion med Stockholms Stadsteater Skärholmen.

Det börjar hända underliga saker i den trevliga lilla staden. Varför slutar människorna helt plötsligt att träffas, prata och umgås? Varför kommer ingen längre och hälsar på och varför har ingen tid? Vilka är egentligen De Grå Herrarna som smyger runt i och varför kan ingen se dem? En dag får Momo syn på tidstjuvarna som får tiden att försvinna spårlöst. Hon kastas in i en hård kamp om tiden. Och i kampen prövas vännerna… Momo, hon som lyssnar bäst i världen, och hennes kompisar Beppo Gatsopare, Mäster Ora, den magiska sköldpaddan Kassiopeia och Gigi Guiden som bara ljuger. Eller gör han det? Föreställningen bygger på Michael Endes roman Momo eller kampen om tiden som är en av världens mest lästa ungdomsböcker.

Förutom den starka ensemblen med namn som Siri Hamari, Jan Unestam, Piotr Giro och Sven Wollter medverkade ett tjugotal lokala entusiaster samt lika många cirkusstudenter från Danshögskolan. Syftet var att främja det aktiva deltagandet i konstnärligt och kreativt arbete i det lokala närområdet.

Vi ville också förnya nycirkusen som kreativ mötesplats för olika konstformer och uttryckssätt samt överbrygga gränser mellan publik och deltagare, proffs och amatörer, barn och vuxna, lokalt och internationellt. En viktig del i detta var det lokala publikarbetet. Tillsammans med ABF höll vi studiecirklar i scenografi, produktion, marknadsföring och smink. Det arrangerades också kringaktiviteter, så kallade Stjärnstunder, för att få fler mötesplatser än föreställningen och på så vis bredda publiken. Exempelvis arrangerades en föreläsning med tidstänkaren Bodil Jönsson, öppna scener, sagostunder och tävlingar på skolor och bibliotek. Alla föreställningarna var utsålda till sista plats!

Tiden skall räddas

Momo är den lilla flickan som genom sin frihet från allt som binder, utgör ett hot för de grå männen som försöker stjäla människornas tid. Momo har en alldeles säregen förmåga – hon lyssnar – och genom detta lockar hon fram fantasin och kreativiteten hos alla hon möter.

Recensioner

Det är en genial idé att cirkusfiera dramatiseringen av Momo… en slösande generös uppsättning om livets mening, som också visar på kulturens kraft och konstens nödvändighet

SVD

En vacker och myllrande narrspegel. Publiken i Skärholmen får sig några glada timmar…

DN

Momo Mia! Som att ha upplevt ett litet äventyr att ha varit där... visar att nycirkusteater verkligen kan utveckla ett eget språk där text, rörelse och bild smälter samman och bär varandra...

Expressen

Medverkande

Medverkande:

Siri Hamari (Momo)
Piotr Giro (Gigi)
Lars Göran Persson/Per Eggers (Beppo)
Jan Unestam (Grå herre)
Anna Lagerkvist (Kassiopeia)
Sven Wollter (Mäster Ora)
Frederik Iversen (musiker)

Samt 16 entusiaster från Skärholmen och Botkyrka och 17 studenter vid Danshögskolans nycirkuslinje.

Kreativt team

Regi: Niklas Hjulström
Cirkusregi: Tilde Björfors
Scenografi & kostym: Fridjon Rafnsson
Cirkuskonstruktion: Ulf Poly Nylin
Koreografi: Ossi Niskala
Ljus: Patrik Bogårdh
Mask: Claes Wiberg.
Producent Stadsteatern: Lisen Boalt
Producenter Cirkus Cirkör: Lars Wassrin och Ida Burén.