Cirkusaktivism

Konsten att bygga en bättre värld

Uppkäftigt engagemang är Cirkus Cirkörs första ledstjärna. Att ifrågasätta, utforska, utmana och kritiskt granska. Särskilt det som sägs vara omöjligt – och sedan med passion och hängivenhet satsa och våga genomföra just det omöjliga. Därför är det också självklart för Cirkus Cirkör att arbeta med aktivism på olika sätt långt utanför scenen. Där föreställningar kan växa till världsomspännande rörelser, och cirkusens magi leda till verklig förändring.

Foto: Sanna Lindberg

Cirkus möter garn i världsomspännande fredsrörelse. Sedan 2013 har tusentals stickat fred med oss.

Under sin resa runt om i världen har föreställningen Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred.

Foto: Patricio Soto

Cirkusen som samhällsentreprenör

Cirkusens lärdomar kan användas i samhället, arbetslivet och livet i övrigt. Genom att utforska gränserna för vad det är att vara människa. Det kallar vi Cirkus Transfer.

Cirkusifiera hela staden

I Järfälla, Landskrona och Alby har vi tagit över hela staden med cirkus. Vi inkluderar skolor, teatrar och konstskapare att sammanpassa med oss och lära känns cirkusen! Med Cirkusliv rullar vi in på skolgårdarna och ger oanande elever och lärare en magisk dag.

Epifonima. Foto: Klara G

Epifónima

Cirqueen. Foto: Einar Kling Odencrants

Rörelsen

Kvinnliga värden förändrar världen.

Innan föreställningen Epifónima fylldes foajen med författarsamtal, normkritisk dans, fotoutställning, musik, poesi och mycket mer. Rörelsen pågick mellan 2018 och 2019.

Poster. Foto: Mattias Edwall

Limits

From Fear to Action

Vi förvandlar teaterfoajén till en samlingsplats för engagemang, integration och nya tankar.

Sida vid sida med föreställningen Limits pågår Fear to Action som hyllar alla de eldsjälar som jobbar med integration och gränsöverskridande. I Östersund ordnas fiskdamm, i Stockholm föreläsningar och fotoutställningar, i Västerås konstauktion. Varje spelplats hyllar sina lokala projekt.

Alby, cirkushuvudstaden

Cirkushuset som får alla att växa – barn och vuxna, framtidens världsartister och idéer vi ännu inte känner till.

Botkyrkas kulturella allemansrätt

Alla Botkyrkas femteklassare erbjuds möjligheten att komma till Cirkörhuset och prova på cirkus. Den kulturella allemansrätten garanterar alla Botkyrkas elever en gemensam erfarenhet av kulturupplevelser.

    Följ och ha koll på allt Cirkör gör!

    När spelar Cirkus Cirkör i min stad? Var kan jag träna cirkus? Vad mer är på gång? Allt nytt och kul får du reda på via vårt nyhetsbrev. Prenumerera och håll dig uppdaterad!