Underart

En hyllning till en kraschlandning. Premiär: 2014.

Om Underart

Underart bygger på regissören Olle Strandbergs egen historia om en krasch. En omskakande, omvälvande smäll som skulle kunnat vara slutet. Istället blir det en omstart och en väg framåt. Underart är en lustfylld hyllning till det som händer efter en kraschlandning. Till det som händer tack vare en kraschlandning.

The story of my crash is not entirely unique, but it remains my most important story. It has shaped me and been my tinnitus when I have tried to create anything else. To base a performance on it has been like throwing yourself into a cliché where you are completely exposed in the middle of an era when there are so many important issues to talk about. At the same time this has nothing to do with selffulfillment, it is about candidly sharing imperfections and laying bare the part of me that needed help.

Olle Strandberg

Regissören Olle Strandberg har en bakgrund som akrobat och jonglör. I december 2005 bröt han nacken när han gjorde en trippelsalto och blev förlamad från halsen och neråt. Föreställningen Underart är baserad på hans egen historia. Den handlar om de skeenden som sätts i rörelse vid en krasch och om de krafter som tar en vidare efteråt. Underart är helt enkelt en uppriktig hyllning till att kraschlanda. Och till det sköna i att komma tillbaka

Verklig historia, riktiga vänner

I Underart medverkar sju artister som alla har en anknytning till Olles krasch. Med erfarenheter från världens främsta cirkusscener blandar de balansakter, akrobatik, street dance, jonglering och intensiva fikapauser med specialskriven livemusik. Inspirerade av sina egna och varandras kraschlandningar hittar artisterna nya, lustfyllda och oväntade sätt att utforska misslyckandet.

Recensioner

Härligt annorlunda… filosofisk scenessä om den skönhet, sorglöshet och samtidigt bräcklighet som är livet”

Kleine Zeitung

Resultatet är vacker nycirkuspoesi när den är som bäst: vemodig och samtidigt komisk. En absolut kroppsupplevelse som når in till hjärteroten ..."

SVD

Underart är helt enkelt lite som livet själv; överraskande, hissnande, vackert och ömtåligt. Och Ripple & Murmurs toner kommer lätt att bli soundtracket till mitt liv.

Smålandsposten

Medverkande

Ensemble

Methinee Wongtrakoon
Alexander Dam
Iris Pelz
Christopher Schlunk
Matias Salmenaho
Anna Ahnlund och Andreas Tengblad (Ripple & Murmur)

Kreativt team

Regi och idé – Olle Strandberg
Kompositörer – Andreas Tengblad och Anna Ahnlund/Ripple & Murmur
Scenografi och kostym – Katarina Wiklund och Susanna Wiklund
Ljusdesign – Jenny André
Ljusdesign i Berlin – Antti Helminen