Foto: Mattias Edwall

Undermän

En underman är basen i parakrobatik. Den person, oftast en man, som lite i skymundan står under och lyfter fram sin partners akrobatiska färdigheter. Premiär: 2011.

 • Undermän är den sanna historien om tre manliga parakrobater som förlorat sina partners, och därmed sina karriärer och drömmar.

  I sin strävan att hitta tillbaka till livslusten bestämmer de sig för att skapa någonting alldeles nytt. Tillsammans med den slitna musikern Andreas kastar de sig ut i en föreställning full av sanningar, dolda talanger, manlig styrka, kettlebell-koreografier, livemusik, misslyckanden, karg humor och en viktig historia att berätta. De bryter alla normer genom att låta stöttepelaren överglänsa utsmyckningen, och känsligheten vara lika viktig som styrkan. Råstarka, sköra, trotsiga, vemodiga, uppkäftiga och fulla av revanschlust tar de här klivet ut i rampljuset för att möta både publiken och sig själva i en överraskande föreställning som berör på djupet.

Det jongleras med kettlebells, fjädrar och kroppar, och ett stort snurrande hjul får Mattias Andersson att likna en dansande insekt på ytspänt vatten. Det är så vackert.

DN

Undermän, mixes heavyweight brawn and balletic grace with subversive playfulness to great effect.

Evening Standard

Det här är framför allt en charmig och personlig betraktelse om att komma vidare, våga bryta mönster och pröva tilliten på nytt. Det är vackert när dessa muskelpaket äntligen får sväva (nästan) viktlöst i varandras armar och bygga nya pyramider.

SVD

Medverkande

 • Ensemble

  Mattias Andersson
  Matias Salmenaho
  Peter Åberg

 • Kreativt Team

  Idé & Regi: Olle Strandberg
  Musik: Andreas Tengblad
  Ljusdesign: Eero Auvinen
  Belysningsmästare: Kamilla Hultman
  Ljudtekniker: Felicia Hamberg
  Turnéledare: Emma Therkelson