Epifónima

Kvinnliga värden förändrar världen. Epifónima inspireras av kvinnokamp genom historien och hyllar de värden som traditionellt setts som kvinnliga. Premiär: 2018.

Om Epifónima

Epifónima, som betyder ”utrop” på grekiska, är en föreställning inspirerad av kvinnors röster, strävan och sätt att skapa och organisera sig på. Ett scenkonstverk som genom att inspireras av historiska kvinnokämpar och framstående feminister vill lyfta och hylla det mod och de värderingar som har krävts för att skapa förändring. I ödmjuk beundran till den långa kedja av kvinnor som banat väg för att vi är där vi är idag, med möjlighet att blicka framåt.

I Epifónima jobbar ensemblen gränsöverskridande och medskapande tillsammans med det kreativa teamet. Föreställningen är ett allkonstverk skapat av alla inblandade. Ensemblen bestod av sju kvinnliga cirkusartister med ursprung från Grekland, Kanada, Palestina, Polen, Sverige och Schweiz.

För regi stod Tilde Björfors och musiken komponerades av Rebekka Karijord, som tidigare gjort musiken till Cirkus Cirkörs föreställning Wear it like a crown. Musiken skapas huvudsakligen av rytmer och kvinnliga röster som Rebekka har samlat från världens alla hörn och som blandas med ensemblens egna stämmor.

Ingen förändring har varit möjlig utan kamp.

I Tilde Björfors arbete med risker/möjligheter, gränsöverskridande och migration har det visat sej hur ofta det är kvinnorna som står för det långsiktigt bärande. Ur det växte viljan att skapa en föreställning med inspiration från hur kvinnor har lyckats driva och bygga upp samhällsbärande funktioner som inte är patriarkala.

Recensioner

… den mjuka och omslutande stämning som omfattar oss alla är svår att motstå, en allt annat än separatistisk upplevelse i denna cirkulära cirkusuppsättning med mycket hjärta.

SvD

Storslagen hyllning av den kvinnliga råstyrkan

DN

Det slår gnistor om den kvinnliga ensemblen i Cirkus Cirkör när den tar sig an kvinnors rättigheter och kamp för lika villkor i föreställningen Epifónima.”

Dalademokraten

Epifónima vill visa vad kvinnors samlade arbete och uthållighet betyder för samhällsstrukturernas förändring och utveckling. Artisterna gör det tydligt och storartat …

GP

Medverkande

I Epifónima jobbar ensemblen gränsöverskridande och medskapande tillsammans med det kreativa teamet. Föreställningen är ett allkonstverk skapat av alla inblandade.

Ensemble på turné

Lisa Angberg – handstående, vighet
Marianne Ahnlund- cirkusrigger
Eirini Apostolatou – akrobatik, dans
Joakim Björklund - ljudtekniker och scenmästare
Kajsa Bohlin – akrobatik, roue cyr
Liv Karlsson - turnétekniker tyg- och attribut
Sarah Lett – roue cyr, tyg
Vilhelm Montán Lindberg - ljustekniker
Lucie Maisha N'Duhirahe – luftakrobatik
Ashtar Muallem – tyg, akrobatik, dans
Irene Ramilli – turnéledare och regiassistent
Karolina Wojtowicz – påle, hårhängning

Kreativt team

Jonna Bergelin, Kostymdesign
Tilde Björfors, Regi
Marta Forsberg , Ljuddesign
Susanna Hedin, Lumination of Sweden, Ljusdesign
Joel Jedström, medscenograf scenrum
Rebekka Karijord, musik, sångtexter, produktion och mix
Jesper Nikolajeff, cirkusrigging
Linda Sandberg, mask
Fanny Senocq, scenograf och rekvisita
Nandi Vileika, Röstcoach
Ariellah Winther, cirkusriggansvarig
Methinee Wongtrakoon, Koreograf

Epifónima är samproducerat med Östgötateatern och skapas både i Cirkörhuset i Alby samt i residens i Norrköping i aug/sept 2018