CIRKUSHJÄRTAT
På 1970-talet växte det som kallas nycirkus fram. Initiativet kom från artister och konstnärer från andra utryck som ville arbeta med kollektiva skapande processer till skillnad från den traditionella cirkusens individuella akter som presenterades av en cirkusdirektör. Det startades utbildningar som öppnade upp för artister som inte fötts in i cirkusfamiljen. Den traditionella cirkusen hade skapat ett alternativt samhälle som nycirkusen hämtade sin inspiration från. Men i tidens anda ville man vara en aktiv del av samhället och använda sin konstform att till att påverka. Nycirkusens scener kan lika väl vara ett klassrum, en teater, rockarena – och ett cirkustält. För publiken är nycirkusens berättande och ofta djurfria föreställningar något annat än den klassiska sinnebilden av cirkus. I nycirkus är allt möjligt, man fortsätter att tänja de fysiska gränserna som i den traditionella cirkusen, men skapar allkonstverk i ett gränsöverskridande samarbete med andra konstformer och uttrycksätt.

Nycirkusen skiljer sig från den traditionella på många sätt. Men hjärtat är det samma och det finns flera pusselbitar i cirkusens hjärta som går att känna igen både i den traditionella cirkusen och nycirkusen. Det finns de som menar att det vi kallar nycirkus idag är en modern återkomst till det brokiga, gränsöverskridande uttrycket konstformen haft innan den fick en fast form med tält, manege och nummerkavalkad.

CIRKÖR I KORTHET

• Cirkör är en ordlek med franskans Cirque och Coeur, cirkus och hjärta.
  • Cirkus Cirkör startades som en ideell förening 1995. Den första föreställningen Skapelsen hade premiär på Vattenfestivalen i Stockholm.
  • 1997 startade Cirkör den första cirkusartistutbildningen i Norden, Cirkuspiloterna. 2005 blev den konstnärliga utbildningen upptagen av högskolesystemet och drivs under Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.
  • 1998 bildades ett aktiebolag som ägs av föreningen. I föreningen drivs gymnasium, fortbildningar och pedagogisk verksamhet för skolan och fritid. I bolaget drivs föreställningsverksamheten och Cirkör Event, som producerar nycirkus på uppdrag.
  • Cirkörs huvudkontor och bas finns sedan år 2000 i Botkyrka kommun söder om Stockholm.
  • 2005 fick Cirkus Cirkör statusen regional konstnärlig institution med fast anslag från Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun.
  • Några siffror räknat per år: Föreställningarna ses av ca 70-100 000 personer varav ungefär en tredjedel utanför Sverige gränser, vi gör ca 50-100 skräddarsydda event, ca 30 000 personer tränar cirkus med oss och vi har drygt 40 elever på vårt gymnasium.