Disciplin – Jonglering

 • Vad är jonglering?

  Jonglering kan vara att kasta bollar eller käglor i luften, men också att balansera fjädrar eller pinnar med tallrikar på kroppen. Många jonglörer kallar sig för objektmanipulatörer.

  Vad behöver jonglering?

  • Följer helt artistens individuella behov.
 • Lär dig jonglera

  Hos oss kan du gå kurser ledda av erfarna cirkuspedagoger eller dyka upp på våra öppna träningstillfällen.  Vill du jonglera med tre bollar eller jonglera med fyra bollar – det är frågan.

  Boka en jonglör

  Vill du att vi crashar din fest eller ditt företagsevent? Hör av dig till oss så löser vi det.

 • Jonglering för cirkusnörden

  Jonglering eller manipulering av objekt är ett samlingsnamn för alla discipliner där artisten kastar, balanserar och rör sig med exempelvis jongleringsbollar, jongleringskäglor, jongleringssjalar eller jongleringsringar.

  Disciplinen, som kräver närvaro, har ett eget matematiskt räknesätt kallat siteswap, där en siffra beskriver kastets höjd och till vilken hand objektet kastas till. Bollen kastas och fångas av en av händerna eller en annan kroppsdel. Jonglering kombineras ofta med balans – en kägla balanseras på pannan medan andra käglor kastas med händerna. Balansakter kan utföras med många olika objekt, exempelvis ett vinglas som balanseras på en soppslev som artisten har i munnen. Det är vanligt att artisten kombinerar jonglering med akrobatik eller dans.

  Det finns oändligt med möjligheter, varianter och tekniker när det kommer till utformning av vad man väljer att jonglera med. Jonglering integreras ofta med andra discipliner som lindans, enhjuling eller gruppkoreografier.

 • Foto: Ali Quraishi