Lindans

Balans är en ständig rörelse in och ut ur balanspunkten. Försöker man hålla fast den så faller man.

Lindansens historia

Ekvilibrism betyder konsten att balansera. Inom cirkuskonsten finns det flera discipliner som bygger på balans. Till exempel handstående på olika redskap som stativ, stegar eller staplade stolar, washingtontrapets (en särskild sorts tyngre trapets på vilken man balanserar i huvudstående), enhjuling och inte minst lindans som kanske är den disciplin som mest förknippas med balanskonst.

Den äldsta varianten av lina är slak lina och man kan föreställa sig hur det började genom att någon helt enkelt riggade ett rep mellan två träd. En annan variant är spänd lina som ofta kombineras med akrobatik, avancerade stegkombinationer och dans, därav namnet lindans. Skywalk eller hög lina är en tredje variant. Linan spänns mycket högt och det kan göras både i föreställningar på scen och i manegen eller som en (o)laglig aktion utomhus, t. ex. fäst mellan hustak, raviner eller liknande. En världskänd skywalker är Philippe Petit som 1974 gick på lina mellan taken på World Trade Centre.

De olika formerna av lindans kombineras ofta med andra former av balans akter, till exempel enhjuling på lina.

Ur Inuti ett cirkushjärta

Jag tycker inte om balans. Tycker att det påminner för mycket om det svenska lagom. Lite ljummet. Varken svart eller vitt utan mittemellan grått.

Jag tycker om kontraster. När det är mycket, känns mycket. Balansera på gränser går bra. Att balansera på gränsen mellan rätt och fel, fint och fult.

Lindanserskan går koncentrerat över linan. Kroppen är spänd och diagonal men armarna rör sig konstant, parerar balansen lätt och orytmiskt. Hon får upp farten, dansar med snabba steg. Jag hinner precis tänka att det ser så fritt och obehindrat ut när hon plötsligt faller.

Jag frågar henne om balans och får till svar :

»Balans är en ständig rörelse in i och ut ur balanspunkten. En evig strävan efter att nå den fulländade balansen. Hur man än strävar rör man sig bara hastigt in, och så ur. Så fort man har uppnått balansen kommer man ur balans. Försöker man hålla fast den så faller man. »

Bilden av ett EKG dyker upp i mina tankar. En konstant rörelse över och under mittpunkten. När man dör – ett rakt streck. Så slår det mig; balans är inte mittemellan. Det betyder ett lika brett spektra som en EKG-kurva. Inte grått, utan en rörelse mellan mycket svart och mycket vitt.

aktion – vila
inlevelse – perspektiv
lek – allvar
lyckas – misslyckas
En konstant rörelse in och ur…
Att vara i balans är att vara glad för att vara ledsen.