Disciplin – Akrobatik

 • Vad är akrobatik?

  Akrobatik är en av cirkusens grundpelare och innehåller egentligen många olika discipliner. När vi pratar om akrobatik så menar vi oftast att slå volter, stå på händer och utföra olika tricks på golvet.

  Vad behöver akrobatik?

  Vad som behövs för akrobatik är olika för varje disciplin, men oftast behövs:

  • Underlag som är stabilt och rent. 
  • Golvyta på minst 3 x 3 meter, men helst större. 
 • Lär dig akrobatik

  Hos oss kan du gå kurser ledda av erfarna cirkuspedagoger eller dyka upp på våra öppna träningstillfällen.

  Boka en akrobat

  Vill du att vi crashar din fest eller ditt företagsevent? Hör av dig till oss så löser vi det.

 • Akrobatik för cirkusnörden

  Akrobatik betyder »gymnastiska konststycken av högteknisk svårighetsgrad». Att utöva akrobatik kräver styrka, spänst och smidighet men också god rumslig orientering och kroppskontroll då kroppen befinner sig i rörelse och stundtals inte har kontakt med någon fast yta. Flera av rörelseteknikerna har akrobatiken gemensamt med gymnastiken, men de skiljer sig åt genom stilen, uttrycket och användningsformen.

  Man kan betrakta akrobatik som en sorts grunddisciplin i cirkus från vilken ett flertal discipliner har sitt ursprung. Historiskt har akrobatiken stått för en stor innovation inom cirkuskonsten, inte minst i samverkan med olika former av redskap. Till exempel med språngbräda där man skjuter upp varandra från en gungbräda för att få höjd, kinesisk påle som är akrobatik med en statisk vertikal påle som redskap, tyskt hjul och cyr-ring som är akrobatik med stora metallringar som redskap samt rysk gunga, där man använder sig av en gunga för att få upp höjd. Nya former av akrobatik utvecklas hela tiden i samverkan med nya redskap, på senare år till exempel hoppstyltor/ powerskips eller parkour, men också i form av nya rörelsekvaliteter, sammansättningar och tekniker.

 • Foto: Mats Bäcker