We Miss You Days & Nights

 

På scen, från en luftballong eller på ett torg mitt i stan  Cirkus Cirkör hittar ständigt nya sätt att möta publiken. Inspirerade av sin senaste produktion, den nyskrivna operan Circus Days & Nights av legendaren Philip Glass, har utställningen We miss you days & nights tagits fram. Här visas fotografier av Karolina Henke och finns för alla att ta del av i Kungsträdgården 25 aug19 sept. Välkommen in i cirkusens mikrokosmos!

– 26 år med cirkusartister och kreatörer som inspiratörer har lärt oss hur man kan hantera utmaningar som nedstängningar under en pandemi. När Circus Days and Nights inte kunde spela på Kungliga Operan som planerat gick luften ur oss, men då ställde vi om och beslutade oss att göra en utställning mitt i stan. Vi saknar publiken något oerhört och söker ständigt nya sätt att möta den på, säger Tilde Björfors, konstnärlig ledare för Cirkus Cirkör.

Som en förlängning av den svindlande föreställningen Pust i en luftballong, ger Stockholms kulturfestival plats för Cirkus Cirkör och fotografen Karolina Henkes utställning We miss you days & nights i Kungsträdgården 25 aug19 sept. 

Utställningen visar fotografier av Karolina Henke som har följt ensemblen i föreställningen Circus Days and Nights, baserad på den Amerikanska poeten Robert Lax möte med cirkusen. 

1943 var journalisten Robert Lax utsänd av The New Yorker för att skriva om den kända cirkusfamiljen Cristiani som gjorde succé i New York. Han inledde med dem en livslång vänskap och en längre tid framöver åt att resa med cirkusen. Han såg själva konstformen cirkus som ett mikrokosmos av världen i stort där han jämförde den med skapelseberättelsen – att komma till en ny plats, bygga upp sitt tält, bjuda in och dela sin föreställning med publiken. För att sedan riva ned, resa vidare och återuppstå någon annanstans.

– Cirkusartister gör allt det vi gör i vanliga livet. Samarbetar, balanserar, teoretiserar, hanterar rädslor och misslyckanden, sätter sin tillit på prov. Men de gör det högt upp i luften! Allt blir mer påtagligt när det är på liv och död. I utställningen möta artisterna bakom scenen, och får ta del av den saknad som uppstår när vi inte kan dela vårt universum med publiken, säger Tilde Björfors.

– När jag kom in i Cirkörs cirkusuniversum var det som att jag hittat det jag inte visste att jag längtat efter kanske hela livet. Jag hittade hem! Här drömdes det inte bara om att göra helt omöjliga saker – de gjorde det också. Högt i tak för olikheter och där styrkan och kreativiteten hittas såväl i det udda, som i de gemensamma nämnare som nu förenar oss. Allt det här vill jag vara med och berätta om och dela med mig av till andra, säger fotograf Karolina Henke.

Välkommen in i cirkusens mikrokosmos!

 

WE MISS YOU DAYS & NIGHTS

25 augusti – 19 september 2021

Kungsträdgården, fri entré

Foto: Karolina Henke
Konstnärlig ledare: Tilde Björfors
Kostymdesign och mask Circus Days and Nights: Magdalena Åberg 
Kostymdesign Pust: Lehna Edwall
Kostym foto: Independent kostym
Mask Pust: Lehna Edwall och Camilla Hammarström
Styling foto: Ursula Wångander
Make up foto: Johanna Nordlander :
Modeller: Aaron Hakala, Andreas De Ryck, Nikolas Pulka, Bia Pantojo, Peter Åberg, Simon Wiborn, Methinee Wongtrakoon, Karolina Blixt, Lars Johansson Brissman, Susanna Stern, Pierre Heault, Anton Ljungqvist, Margaux de Valensart, Minna Weurlander, Viktor Nordliden, Inga Zeppezauer, Blagoj Lamnjov, Oscar Fransson, Sigvald Fersum, Ada Alice Ahola, Regina Baumann, Emelie Sandberg, Lisa Angberg, Nilas Kronlid, Sianna Bruce, Jacob Westin och Juliette Pantojo–Grègoire.

Se hela creditlistan för respektive föreställningar på Pust och Circus Days and Nights. 

Idén till utställningen We Miss You Days & Nights kommer från föreställningen Circus Days and Nights som är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera. Utställningen presenteras av Cirkus Cirkör i samarbete med Stockholms Kulturfestival

 

Vernissage 

Artister: Aaron Hakala, Peter Åberg, Simon Wiborn, Methinee Wongtrakoon
Idé och regi: Tilde Björfors, Karolina Henke och artisterna
Produktion: Cirkus Cirkör, Karolina Henke, Stockholms Kulturfestival

Musik: Utdrag av musik från föreställningen Circus Days and Nights
En opera av Philip Glass
Libretto: David Henry Hwang, Tilde Björfors
Baserad på dikter av Robert Lax
Solister: Elin Rombo, Jakob Högström
Ensemble: Karolina Blixt, Lars Johansson Brissman, Pierre Heault, Susanna Stern 
Musiker: Minna Weurlander – kapellmästare och accordeon, Viktor Nordliden – cello, Inga Zeppezauer – violin, Blagoj Lamnjov – klarinett, Oscar Fransson – trumpet, Martin Jönsson – bastrombon, Sigvald Fersum – slagverk
Kör: Malmö Operakör
Upphovstillstånd: Dunvagen Music Publishers