Underart

"Cirkusen sker här och nu och på något sätt tror jag att det är svårt att berätta om kraschen på ett tydligare sätt än genom cirkuspraktiken."

Föreställningen Underart bygger på Olle Strandbergs egen historia om en krasch. En omskakande, omvälvande smäll som skulle kunnat vara slutet. Istället blir det en omstart och en väg framåt. Underart är en lustfylld hyllning till det som händer efter en kraschlandning. Till det som händer tack vare en kraschlandning. 

Regissören Olle Strandberg har en bakgrund som akrobat och jonglör. I december 2005 bröt han nacken när han gjorde en trippelsalto och blev förlamad från halsen och neråt. Föreställningen Underart är baserad på hans egen historia. Den handlar om de skeenden som sätts i rörelse vid en krasch och om de krafter som tar en vidare efteråt. Underart är helt enkelt en uppriktig hyllning till att kraschlanda. Och till det sköna i att komma tillbaka.

”Historien om min krasch är inte helt unik men den är min viktigaste historia. Den har format mig och den har varit min tinnitus när jag försöker skapa någonting annat. Att skapa en föreställning runt den är som att kasta sig rakt ut i en självutlämnande klyscha mitt i en tid då det finns så mycket viktigt att prata om. Samtidigt handlar det inte om ett självförverkligande utan om att öppet dela med sig av det som inte är perfekt och blotta den delen av mig själv där jag har behövt hjälp.”

Olle strandberg

I Underart medverkar sju artister som alla har en anknytning till Olles krasch. Med erfarenheter från världens främsta cirkusscener blandar de balansakter, akrobatik, street dance, jonglering och intensiva fikapauser med specialskriven livemusik. Inspirerade av sina egna och varandras kraschlandningar hittar artisterna nya, lustfyllda och oväntade sätt att utforska misslyckandet. På scen medverkar också musikduon Ripple & Murmur med sin specialskrivna episka indiepop.

ENSEMBLE
Methinee Wongtrakoon – cirkusartist med ett en egen blandning av vighet, dans och akrobatik
Alexander Dam – världsmästare i street dance
Iris Pelz och Christopher Schlunk – tysk parakrobatikduo med medaljer från flertalet cirkusfestivaler
Matias Salmenaho – jonglör, parakrobat och musiker
Anna Ahnlund och Andreas Tengblad – tillsammans bildar de musikduon Ripple & Murmur som framför specialskriven musik i föreställningen

KREATIVT TEAM
Regi och idé – Olle Strandberg
Kompositörer – Andreas Tengblad och Anna Ahnlund/Ripple & Murmur
Scenografi och kostym – Katarina Wiklund och Susanna Wiklund
Ljusdesign – Jenny André
Ljusdesign i Berlin – Antti Helminen

Rekommenderad ålder: +10 år
Tillgänglighet: varierar, vi rekommenderar att ni kontaktar spelplatsen

Föreställningen arbetas fram i Cirkör LAB i Botkyrka