You are here

 • Cirkus Cirkör & Clowner utan Gränser. Cirkushoppet. Foto: Christina Simpson Foto: Christina Simpson
 • Cirkus Cirkör & Clowner utan Gränser. Cirkushoppet. Foto: Linnea Svensson Arbab Foto: Linnea Svensson Arbab

Cirkushoppet

Twitter icon
Facebook icon

AVSLUTAT PROJEKT

Cirkushoppet turnerade runt om i Sverige under 18 månader för att möta människor som kommit till Sverige på flykt på asylboenden och andra samlingsplatser. Genom show, cirkus-prova-på och lek skapade stunder av lättnad, skratt och framtidstro. På varje boende lämnades ett cirkuskit med illustrativa instruktioner kvar så att personal och de boende kan fortsätta utvecklas och ha roligt tillsammans efter att Cirkushoppet rest vidare.

Drömma Skratta Våga – en familjeshow
Isak, Virginia, Trevor och Klara är fyra vänner som älskar att göra cirkuskonster och spela varandra spratt. De balanserar på lina, står på händer, gör häftiga jongleringstricks och lockar varandra och publiken till skratt med sina upptåg.

Cirkus-prova-på
Barn, ungdomar och vuxna testar jonglering, akrobatik, clown och lindans. Varje asylboende fick en väska med cirkusmaterial innan artistpedagpoger lämnade boendet. På så sätt kan de som vill fortsätta träna cirkus även efter vårt besök.

Fördjupningsvecka med andra kulturaktörer
På tio av de orter Cirkushoppet besökt stannade artisterna en hel vecka på ett boende och anordnade en fördjupningsvecka tillsammans med kulturpedagoger från andra konstformer. Barnen och ungdomarna fick på så sätt testa och utveckla sin kunskap inom andra konstformen. För de asylsökande blev det ett sätt att få möta lokalt förankrade konstformer och få utlopp för den egna kreativiteten.

Publika event
För att öka kunskapen om flyktingskapets ofrivillighet anordnades event på de orter där vi genomförde fördjupningsveckor. Tanken var att våra artistpedagoger, tillsammans med lokala initiativ, höll cirkus-prova-på, visade upp en show samt delade ut en serietidning som belyser flyktingars situation. Både show och cirkus-prova-på är densamma som vad de asylsökande får uppleva.


  Fler och fler människor flyr från krig och förföljelse i världen. Bara under 2015 kom över 70 000 barn till Sverige för att söka skydd. Av dessa kom fler än 35 000 helt ensamma, utan vare sig familj eller släkt. Efter att ha tvingats lämna sitt liv bakom sig, flytt faror och fasor, kanske förlorat nära och kära, krävs ett varmt välkomnande och stöttande för att kunna starta ett nytt liv här i Sverige. De upplevelser de bär på och den kamp de har tvingats gå igenom för att komma till tryggheten gör dem till vår tids verkliga hjältar. Nu vill Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör göra vad vi kan för att välkomna dessa barn och ge dem livsnödvändiga aktiviteter och stöd för att starta sina liv hos oss i Sverige.

  Clowner utan Gränser och Cirkus Cirkör har under lång tid arbetat med Sveriges bästa cirkusartister och pedagoger. I båda organisationernas arbete fokuserar man på det positiva och på möjligheterna, inte på hinder och problem. Nu startar vi för första gången ett gemensamt projekt för att ge stöd, träning och framtidstro till barn som tvingats fly. Med gemensamma krafter och våra unika kompetenser kommer vi besöka boenden och andra samlingsplatser för skyddssökande barn i Sverige för att genom kreativa, självstärkande, sociala och fysiska aktiviteter ge ett varmt välkomnande till de människor som ska starta ett nytt liv med oss här i Sverige.

  Under 18 månader kommer våra artister besöka 70 knytpunkter för barn på flykt runt om i Sverige för att ge föreställningar och cirkusträning. På 10 av dessa kommer vi dessutom bjuda in barnen till en fördjupningsvecka i cirkus och andra konstformer.

  Projektet finansieras PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

  Seriealbum - Berättelser om och av människor som varit på flykt.
  Cirkushoppet vill öka kunskap och engagemang om flyktingskapets ofrivillighet. I seriealbumet Gränslöst mod kan du läsa om hur är det att vara tvungen att fly från sitt hemland. Ladda ned albumet (pdf) här!

  CIRKUS CIRKÖR producerar föreställningar nationellt och internationellt. Den turnérande föreställninge LIMITS behandlar frågor om gränser och begränsningar, såväl psykologiska som fysiska i kölvattnet till den pågående flyktingsituationen. Det är ett ämne som genomsyrar hela Cirkörs verksamhet de närmaste åren. Cirkus Cirkör driver också pedagogisk verksamhet för ca 30 000 personer i hela Sverige, och har lång erfarenhet av arbete med personer med funktionsskillnader samt av cirkus för dementa i äldrevården.

  CLOWNER UTAN GRÄNSER arbetar internationellt och i Sverige och har sedan starten 1996 mött och skrattat tillsammans med fler än en och en halv miljon barn. Runt om i världen påminner vi barn i flyktingläger, ungdomsfängelser, barn som lever på gatan och i andra utsatta miljöer om att de är viktiga och att det finns andra utanför som ser dem. Att möta barn i lust, lek och glädje är vårt uppdrag. När det fungerar som bäst skapas mänsklighet, livsvilja och hopp.