Frågor och svar Covid-19

Coronapandemin påverkar hela samhället, även oss på Cirkör. Vi vet att det finns frågor om våra åtgärder och riktlinjer. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna. Ni är självklart varmt välkomna att höra av er till oss cirkus@cirkor.se.

Hur arbetar ni med den uppkomna situationen?

Cirkörs ledning har aktiverat ett kristeam som tar beslut om akuta och aktuella frågor som uppkommer och planerar för olika scenarier och åtgärder både på kort och lång sikt. Vi följer Folkhälsomyndighetens pressträffar för att hålla oss ajour med deras rekommendationer och riktlinjer. Vi håller oss också kontinuerligt uppdaterade på Stockholms stads och Botkyrka kommuns beslut om skola och fritidsverksamhet.

Cirkörs anställda, kontorspersonal, artister och pedagoger har informerats att de ska stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom och de ska vara symptomfria i minst 48 timmar innan de återgår till arbetet. Kontorspersonal som har arbeten som inte kräver att de är på kontoret har rekommenderats att arbeta hemifrån till vidare. Detta för att minska antalet personer som rör sig i Cirkörhuset. Vi kommer i större utsträckning att utföra möten, både interna och externa, via digitala kanaler.

Kommer ni att spela era föreställningar?

Cirkör följer, tillsammans med de spelplatser där vi turnerar, Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommer ni fortfarande att besöka skolor med er pedagogiska verksamhet?

Cirkus Cirkörs pedagogiska avdelning bedriver verksamhet våren 2021 med anpassningar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Riktlinjer från Cirkus Cirkör

• Vi följer utvecklingen noga och är löpande i kontakt med Riksidrottsförbundet, Gymnastikförbundet och FHM som har uttalat att träningar för barn under 15 år ska fortsätta så långt det är möjligt, även inomhus.
  • Inga pedagoger får arbeta vid minsta tecken på sjukdom
  • Pedagogerna sköter handhygien före och efter pass och desinficerar utrustning löpande.
  • Pedagogerna har fått noggranna instruktioner att i all övrig kontakt under turnén hålla avstånd, undvika folksamlingar på tex restauranger etc
  • Pedagogerna reser i egen bil och inte med allmänna transportmedel
  • Vi har anpassat workshopen så att moment med nära kontakt har uteslutits.

Riktlinjer för skolan

• Vi förlitar oss på att skolan fortsatt ber barn som visar minsta sjukdomssymptom att stanna hemma och inte delta i undervisningen. Detsamma gäller om någon i barnets nära familj är sjuk i Covid-19.
  • Alla deltagare ska tvätta händerna före och efter workshop.
  • I skolan är det rektor som avgör om två eller flera klasser kan samlas och tex titta på en show. (Förbudet mot att samlas mer än 8 personer gäller allmänna sammankomster).

Vi har under 2020 byggt upp tydliga rutiner och förhållningssätt för våra turnerande team.

Är terminskurserna och dropin-träning fortfarande igång?

Folkhälsomyndigheten har poängterat att det är viktigt för barn och unga att idrottsföreningar fortsätter att ha öppet. Vi följer deras rekommendationer för beslut om kurserna och dropin-träningen. Kursdeltagare hålls kontinuerligt uppdaterade. De som tränar på dropin-träning rekommenderar vi att följa dropin på Facebook: www.facebook.com/dropintraning/

Vad händer med sommarlovskurserna i Cirkörhuset?

I dagsläget jobbar vi utifrån att de kommer genomföras som vanligt. Men detta kan ändras beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hur är det med Chilla med Cirkör?

På grund av Covid-19 håller vi två pass: Ett kl 14:00-15:30 och ett kl 16:00-17:30. Du behöver också boka plats på passet. Det gör du på Sportadmin ca 1 vecka innan Chillatillfället. Chilla kan komma att ställas in beroende av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vad händer med Cirkusgymnasiet?

I dagsläget är det distans som gäller, det är oklart när undervisningen i Cirkörhuset kommer att återupptas.

Kommer Cirkörhuset hållas öppet?

Cirkörhuset är inte öppet på samma sätt som tidigare för att minimera möten mellan olika grupper. Vi är måna om att vår personal som har arbeten som kräver att de arbetar i Cirkörhuset ska vara så säkra som möjligt i sina arbeten. Vi har satt in extra städresurser och placerat ut handsprit på toaletter och andra allmänna ytor.

Hur är det med daglig träning för professionella?

Manegens dagliga träning för professionella cirkusartister följer ett nytt schema med färre tider och färre antal personer som kan träna. Manegen informerar sina medlemmar om vad som gäller.