Pust

Augusti 2021: Två luftballonger svävar över Stockholm. De är fyllda med akrobatik, musik, mod och drömmar. De är på väg, drivna av längtan. Längtan efter publiken, efter att få skapa konst tillsammans och efter att få fylla staden med hisnande upplevelser. 

Längtan efter publiken fick Cirkus Cirkör, Stockholms Kulturfestival och Peak Experience att tillsammans skapa en svävande cirkusföreställning.  

Pust var en poetisk och nervkittlande hyllning till cirkuskonstens tidlösa innovationskraft. Flyktig som en vindpust svävade föreställningen fram över Stockholm. Modiga artister, flygande riggare och förstklassiga piloter fyllde luften med konst. I pust ställs ballongernas stillhet och cirkuskonstens explosivitet mot och med varandra. 

Två omöjliga luftballonger

När Stockholms Kulturfestival för andra året i rad tvingades ställa om blev dess längtan efter publiken överväldigande. Festivalen ville skapa något stort och spektakulärt och visa att  publiken inte är bortglömd. Men hur? Pandemin tillät inga större folksamlingar, så hur skulle vi nå?

En idé föddes om att flytta hela festivalen upp i luften. Den tanken kändes omöjlig, men ändå blev den svår att släppa ifrån sig. Festivalen ringde Cirkus Cirkör och luftballongföretaget Peak Experience. De tre modiga och kreativa aktörerna bestämde att det omöjliga skulle göras möjligt. 

Pust spelades under två veckor när väder och vind tillät det. Luftballongerna styrs av väder och vind, så föreställningen är i sin natur oförutsägbar.