Frågor och svar om Cirkusgymnasiet

Hur söker jag till Cirkusgymnasiet?

Information om antagning finns hos S:t Botvids gymnasium. Urvalet görs baserat på både betyg och intagningsprov.

Behöver jag ha tränat cirkus förut?

En del som går Cirkusgymnasiet har tidigare tränat cirkus, andra har ägnat sig åt parkour, konståkning, gymnastik eller teater. Inför antagningen görs ett intagningsprov för att vi ska få en bild av dig och dina förutsättningar. Under utbildningen kommer du att träna mycket, så du behöver tycka att det är kul. Det betyder inte att du behöver ha hängt i en trapets förut.

Vad kan man bli efteråt?

När du gått ut nycirkusprogrammet är det fritt fram att antingen plugga vidare eller söka dig till en karriär som artist. Många gamla elever jobbar idag professionellt med cirkus och scenkonst, andra har blivit brandmän, tandläkare och akademiker. Oavsett om du vill bli läkare eller jonglör så kan Cirkusgymnasiet bli en plats för dig.

Kan jag få hjälp med boende?

Kommunen har tillgång till några lägenheter där elever kan hyra ett rum. Rummen förmedlas av S:t Botvids gymnasium. Dessa rum kan sökande som kommer utanför Stockholms län ställa sig i kö till.

Viktigt att veta om dessa rum är att här sköter sig eleverna helt och hållet själva. Det finns ingen skolpersonal som fungerar som husmor eller husfar.

Tyvärr är det inte alltid att dessa rum räcker till alla sökande och skolan rekommenderar att sökande även letar efter annat boende.

Måste jag komma från Stockholm?

Nej, Cirkusgymnasiet har riksintag från hela Sverige, plus Danmark, Norge och Finland.

Vilka är lärarna?

Våra lärare är oftast professionella artister med högre utbildning i cirkus och dans.

Vad menas med undervisning både på Cirkör och S:t Botvids gymnasium?

Den teoretiska undervisningen sker på S:t Botvids Gymnasium i Hallunda och cirkusundervisningen och träningen i Cirkörhuset i Alby. Vanligtvis spenderar eleverna halva dagen i skolbänken och halva dagen i cirkushallen.

Hur mycket träning är det?

Cirka 10 timmar i veckan på schema, samt ytterligare möjlighet att träna några kvällar i veckan.

Är det vanligt att man skadar sig?

Vi arbetar mycket med att förebygga skador genom grundläggande styrka och förberedande klasser med säkerhetstänk kring all träning som sker i cirkushallen. Skador som stukningar och liknande förekommer, men allvarligare skador är mer ovanligt.