En kullerbytta i taget
För nästan exakt ett år sedan publicerades ett debattinlägg om "kullerbyttalarmet" i Dagens Nyheter, som pekade på barns allt sämre motoriska förmåga. Gymnastikförbundet och andra aktörer har uppmärksammat denna alarmerande trend: barn rör sig för lite, och deras motoriska färdigheter försämras i takt med ökat stillasittande. Detta påverkar inte bara barns hälsa utan hela deras framtid, inklusive deras förmåga att delta i skolan, i samhället och i arbetslivet.
Men mitt i utmaningarna finns också lösningar – och en av dem är cirkusträning.
Mer än motorik
En nyligen publicerad avhandling av Matilda Lindberg vid Malmö universitet, visar att cirkusträning i skolämnet idrott och hälsa erbjuder elever många olika sätt att röra på sig samtidigt som det främjar deras initiativförmåga och möjlighet att utöva inflytande samt utvecklar kreativitet och språk. Lindbergs forskning visar att cirkus kan bryta ner normativa antaganden om rörelse och bidra till en idrottsundervisning som präglas av utforskande, nyfikenhet, uttryck och upplevelse.
Cirkusen erbjuder något som många andra aktiviteter saknar: en öppenhet för att utforska och lära sig på olika sätt, utan fokus på prestation och tävling.
Övningar som kullerbyttor, jonglering och balans på lina är både utmanande och inkluderande, vilket gör att barn med olika förutsättningar och bakgrunder kan hitta sin plats och utvecklas.
Social Circus
Cirkus Cirkör har genom åren genomfört ett stort antal social circus-projekt där kostnadsfria cirkusträningar, föreställningar och prova-på-aktiviteter erbjudits direkt efter skoltid.
Med start i mars 2025, och med stöd från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande samt Gålöstiftelsen, inleder vi ett flerårigt projekt i Norra Botkyrka. elever i förskoleklass till årskurs sex cirkusträning en gång i veckan under terminerna, tre lovkurser per år samt prova-på-aktiviteter. Målet är att göra cirkusträning till en naturlig del av skol- och fritidsverksamheten.
En bro mellan idrott och kultur
Cirkusträning förenar idrottens fokus på fysisk utveckling med kulturens betoning på kreativitet och uttryck, vilket gör den till en unik metod för barn att utforska båda världar – eller en kombination av dem. Samtidigt gör denna position cirkusträningen sårbar, då neddragningar inom kulturen riskerar att minska dess räckvidd. Genom att integrera cirkusträning i skolans idrottsundervisning kan vi ge barn en unik möjlighet att utvecklas i en miljö som uppmuntrar samarbete och personlig utveckling snarare än tävling.
Cirkusträning skapar en inkluderande och lekfull inlärningsprocess där alla kan delta på sina egna villkor, vilket stärker både självkänsla och rörelseglädje – något som är avgörande för barns hälsa och välmående.
Låt oss hjälpas åt att stärka barns utveckling, en kullerbytta i taget. Cirkusträning har kraften att förändra världen genom att stärka individer och bygga tillit – en investering i vår gemensamma framtid.
Med kärlek,
Cirkus Cirkör