Circus Days and Nights

2021 är det världspremiär för Circus Days and Nights, en nyskriven opera av Philip Glass med libretto av David Henry Hwang och Tilde Björfors, baserad på en diktsamling av Robert Lax. Circus Days and Nights är samproducerad av Cirkus Cirkör och Malmö Opera, med världspremiär på Malmö Opera 29 maj 2021.

En nyskriven cirkusopera av den legendariske tonsättaren Philip Glass. I diktsamlingen Circus Days and Nights får vi följa med när poeten Robert Lax fascinerades av akrobatiken och cirkuskonsten och slår följe med ett cirkussällskap i 40-talets Amerika. För Lax blir cirkusen blir en metafor för livet och människans strävan. Circus Days and Nights blir en gränsöverskridande upplevelse när cirkusmanegen flyttas in i operasalongen.

Circus Days and Night

1941 träffade Robert Lax, en 27-årig författare och poet, en kringresande cirkusfamilj: Christianis. Detta blev starten på en nära relation, i över ett fortsatte han att korrespondera med familjen och besöka dem och bildade ett särskilt nära band med den äldsta sonen, en akrobat vid namn Mogador. Under en tid så levde och reste Lax tillsammans med Cristianis, och dessa upplevelser ledde till skapandet av hans ikoniska verk Circus of the Sun och Mogador's Book. Lax framställer cirkus som en transcendental handling, en ritual som efterliknar skapelsen och förstörelsen i själva livet.

Laxs cirkusdikter har länge inspirerat kompositören Philip Glass samt regissören Tilde Björfors, som har banat ny mark genom att integrera cirkusaktioner i traditionell teater. Tillsammans med librettisten David Henry Hwang kommer detta kreativa team att föra Lax poesi och transcendentala vision till scenen genom en innovativ och mycket tillgänglig fusion av cirkus och opera. Trogen till Laxs poesi och andliga världsbild tar Circus Days and Nights publiken in i cirkusvärlden och de artister som ägnar sina liv åt denna konst och fångar en dag i sina liv som en spirituell ceremoni, en som hedrar cykeln för liv och död. Religiös ritual betraktas ofta som grunden för teater; denna show presenterar teatern som grunden för religionen.

Circus days and night kommer att bli en fantastisk, drömsk scenkonstupplevelse som markerar debut av en helt ny konstfom: Cirkusopera.

Jag har haft rättigheterna till dikterna i ungefär tio år men har inte gått i land med att komponera verket eftersom jag inte lyckats hitta min cirkus. När jag såg Tildes iscensättning av Satyagraha slog det mig: Här är min cirkus!

Philip Glass

I Robert Lax poem och syn på cirkusen som en metafor för livet, fann jag själsfrände och Cirkus Days and Nights har legat på mitt nattduksbord sedan dess. I Philip Glass musik fann jag den ultimata cirkusmusiken, musik som väver sig samman med cirkuskonsterna. Att jag nu får vara med och knyta samman dessa två inspiratörer ger mej svindel och gör mej ödmjuk inför livets luftsprång.

Tilde Björfors

Jag läste Lax dikter och blev oerhört berörd av poesins inneboende skönhet – dess enkla och samtidigt djupsinniga budskap. I Lax skrivande blir cirkusen en metafor för livet, där både födelse och död skildras genom uppställandet och nedtagandet av cirkustältet. Varje föreställning är som ett helt liv.

David Henry Hwang

Circus Days and Nights
En opera av Philip Glass
Libretto: David Henry Hwang, Tilde Björfors
Baserad på dikter av Robert Lax
Regi och koncept: Tilde Björfors
Scenografi och kostymdesign: Magdalena Åberg
Ljusdesign: Ellen Ruge och Robert Hvenström
Ljuddesign: Avgoustos Psillas
Kapellmästare: Minna Weurlander
Riggdesign: Saar Rombout
Koreografi: Methinee Wongtrakoon, Simon Wiborn

Cirkusartister
Aaron Hakala
Andreas De Ryck
Beatriz Pantojo
Methinee Wongtrakoon
Nikolas Pulka
Peter Åberg
Simon Wiborn

Solister
Elin Rombo
Jakob Högström
Margaux de Valensart
Anton Ljungqvist

Ensemble
Karolina Blixt
Lars Johansson Brissman
Pierre Heault
Susanna Stern 

Musiker
Minna Weurlander, accordeon
Viktor Nordliden, cello
Inga Zeppezauer, violin
Blagoj Lamnjov, klarinett
Oscar Fransson, trumpet
Martin Jönsson, bastrombon
Sigvald Fersum, slagverk

Cirkusriggers
Mathieu Grégoire
Saar Rombout

På Malmö Opera medverkar även Malmö Operakör

Urpremiär 29 maj 2021 på Malmö Opera

Circus Days and Night är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera.