Circus Days and Nights

INTRESSERAD AV FÖRKÖP TILL CIRCUS DAYS AND NIGHTS I STOCKHOLM?
Skriv upp dig på vår maillista så får du förhandsinfo.2021 är det världspremiär för Circus Days and Nights, en nyskriven opera av Philip Glass med libretto av David Henry Hwang och Tilde Björfors, baserad på en diktsamling av Robert Lax. Circus Days and Nights är samproducerad av Cirkus Cirkör och Malmö Opera, med världspremiär på Malmö Opera 29 maj 2021.

En nyskriven cirkusopera av den legendariske tonsättaren Philip Glass. I diktsamlingen Circus Days and Nights får vi följa med när poeten Robert Lax fascinerades av akrobatiken och cirkuskonsten och slår följe med ett cirkussällskap i 40-talets Amerika. För Lax blir cirkusen blir en metafor för livet och människans strävan. Circus Days and Nights blir en gränsöverskridande upplevelse när cirkusmanegen flyttas in i operasalongen.

Jag har haft rättigheterna till dikterna i ungefär tio år men har inte gått i land med att komponera verket eftersom jag inte lyckats hitta min cirkus. När jag såg Tildes iscensättning av Satyagraha slog det mig: Här är min cirkus!

Philip Glass

I Robert Lax poem och syn på cirkusen som en metafor för livet, fann jag själsfrände och Cirkus Days and Nights har legat på mitt nattduksbord sedan dess. I Philip Glass musik fann jag den ultimata cirkusmusiken, musik som väver sig samman med cirkuskonsterna. Att jag nu får vara med och knyta samman dessa två inspiratörer ger mej svindel och gör mej ödmjuk inför livets luftsprång.

Tilde Björfors

Jag lärde känna Tilde då jag såg Cirkus Cirkörs uppsättning av Satyagraha på Folkoperan 2016, och blev så begeistrad att jag hyrde in en föreställning till Copenhagen Opera Festival. En del i Malmö Operas uppdrag är att vara en del i utvecklingen av operaformen, därför är vi glada och stolta över att få vara med och samproducera detta projekt.

Michael Bojesen, chef på Malmö Opera

Jag läste Lax dikter och blev oerhört berörd av poesins inneboende skönhet – dess enkla och samtidigt djupsinniga budskap. I Lax skrivande blir cirkusen en metafor för livet, där både födelse och död skildras genom uppställandet och nedtagandet av cirkustältet. Varje föreställning är som ett helt liv.

David Henry Hwang

Circus Days and Nights
Opera i tre akter
Musik: Philip Glass  
Baserat på Robert Lax poem Circus Days and Nights
Libretto: David Henry Hwang, Tilde Björfors
Kapellmästare: Minna Weurlander  
Regi & koncept: Tilde Björfors  
Scenografi & kostym: Magdalena Åberg  
Ljus: Ellen Ruge  

Medverkande:
Solister, korister, cirkusartister. Ackordeon, saxofon, trombon, trumpet, horn/tuba, violin, Malmö Operakör.

Urpremiär 29 maj 2021 på Malmö Opera

Circus Days and Night är en samproduktion mellan Cirkus Cirkör och Malmö Opera.