You are here

  • Tilde - Årets svensk - kultur Tilde - Årets svensk - kultur

Årets svensk - kultur

Twitter icon
Facebook icon

Cirkus Cirkörs grundare mottog igår Fokus pris som Årets svensk - Kultur.

För tolfte året i rad utses Årets svensk under ledning av Nyhetsmagasinet Fokus. Vem har i år "visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade"? Nytt för i år är att pristagare även utses i underkategorier som spänner från kultur till medicin och teknik.

I år tillfaller utmärkelsen Årets Svensk – Kultur till Tilde Björfors, konstnärlig ledare och grundare till Cirkus Cirkör!

Priset delades ut och offentliggjordes på galan på Cirkus den 14 december.

Motivering: Tilde Björfors
Hon har redan, bland mycket annat, fått kungens medalj, Natur & Kulturs pris, Expressens teaterpris och utmärkelsen Årets europé. Hon är professor, direktör och regissör i ett. Årets kultursvensk har sedan 1995 gjort Sverige till ett av världens ledande nycirkusländer. I sin dagliga verksamhet och i sina föreställningar kombinerar hon estetiken och underhållningen med aktuella samhällsfrågor. På så sätt bidrar hon till att öppna dörrar och vidga perspektiv i en tid när offentligheten blir smalare, både till uttryckssätt och i tanken. Årets kultursvensk är Tilde Björfors.