You are here

Äldreomsorg

Twitter icon
Facebook icon

Cirkus för äldre föddes i Botkyrka i ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och kommunen 2012. Det startade med en cirkusföreställning på äldreboenden där de boende sedan själva också fick prova på lite cirkusövningar. Tanken föddes sedan att koppla ihop de olika delarna – föreställning, fortbildning för personalen och sittgympa/sittcirkus med de boende. För att få möjlighet att förverkliga detta ansökte Cirkus Cirkör hos Postkodlotteriets kulturstiftelse. Vårt mål var att ge runt 60 äldreboenden möjlighet att kostnadsfritt boka in Äldre de Luxe. Vår dröm gick i uppfyllelse med hjälp av Postkodlotteriet. Cirkus Äldre de Luxe i ny tappning hade fötts. Projektet genomfördes under 2014 läs mer under Avslutade projekt.

Äldre de Luxe består av tre delar:

  • Cirkusshow där de boende får träffa artisterna efter showen.
  • Rörelseträning i form av ”sittcirkus”.
  • Kompetensutveckling för personalen.

En fartfyllda show tar med de äldre på en färgstark resa fylld av medryckande musik och galna upptåg. Efter showen får de äldre själva prova cirkus i form av sittcirkus. I den deltar både personal och de äldre där har de fått mötas på samma villkor. Många klarar av mycket mer än vad de tror sig klara.

En av de viktigaste delarna i projektet Cirkus Äldre de Luxe är fortbildningen för personalen som möjliggör att cirkusidéerna lever vidare. Ett flertal boenden har utsett en cirkusansvarig som planerar in aktiviteter varje vecka.

För mer information kontakta: pedagogiskaprogram@cirkor.se, 08 555 537 34