En föreställning som ställer frågan: Är det möjligt att sticka fred?

Knitting Peace

I Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace hänger vi oss fullständigt åt svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar.

Forskare menar att strävan och längtan efter att få det bättre är det som håller oss vid liv. Det värsta som kan hända är att vi uppnår våra mål utan att hitta något nytt att sträva efter. Cirkusartister strävar ofta efter att uppnå det omöjliga. Är strävan efter en omöjlighet vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?
Det är lätt att ge upp inför sin litenhet, världens storhet och sakers komplexitet. Genom att hänge sig totalt åt garnets olika former strävar artisterna efter att hitta mening.

I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar vävs frågeställningar om strävan och stickning samman med hisnande artisteri, loopad livemusik och suggestiv scenografi. Fem nycirkusartister skapar en magiskt vacker värld av rep och garn, dit publiken bjuds in för att omslutas av gåtfull musik, känslig poesi och kraftfull strävan efter meningsfullhet. Kan själva strävan göra skillnad? Går det att sticka fred?

Knitting Peace hade premiär 24 jan 2013 och har under turnén i Sverige, Europa och Sydamerika fått ett fantastiskt gensvar från en entusiastisk och imponerad publik och kritikerkår.

I ”Knitting Peace” leker Cirkus Cirkör fred avväpnande vackert, längs en vit tråd av garn. Det är naivt, associationsrikt och imponerande /…/ en lyrisk saga om sammanhang men också en utopi om hur alla strävanden och viljor stickar ihop sig till ett enda uttryck. Lars Ring, SvD 17/2 2013

Regissören Tilde Björfors: - Jag har under de senaste åren intervjuat ett hundratal cirkusartister i forskningsprojektet "Cirkus som gränsöverskridare i konst och samhälle". Jag har fascinerats av att de ofta riskerar sina liv för att göra det de gör. Chansen att bli rik eller berömd är minimal, risken att skada sig eller dö är betydligt större.  Vad är det egentligen som gör att man väljer att träna dag ut och dag in för att försöka gå på en millimetertunn lina?

Föreställningen är en andra fas i en längre process där Cirkör undersöker cirkusens innersta egenheter och genom olika uttryckssätt försöker göra dem allmängiltiga, något som alla kan förstå, förundras och häpna inför. För att komma ända fram, för att verkligen bygga något nytt, behövs tid för ett utforskande arbetssätt. Cirkörs sätt att försöka nå fram blev denna gång en tvådelad process, där vi presenterade förproduktionen Knitted Piece på Confidencen. Den nya föreställningen Knitting Peace är också den regisserad av konstnärliga ledaren Tilde Björfors.

Produktionsfakta
Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars huvudsakliga parter består cirkuskompanierna La Putyka från Tjeckien, Cahin-Caha från Frankrike och Cirkus Cirkör från Sverige. Lacrimae har till syfte att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.
Knitting Peace är i stor utsträckning ett samarbete mellan kreatörer och artister som går in i och ut ur varandras roller. De stickade kostymerna är till exempel skapade av artisten Aino Ihanainen, sångtexterna är skrivna av artisten Matleena Laine och delar av musiken framförs av artisterna.

Ensemble
Aino Ihanainen – handstående, livestickning
Ilona Jäntti /Nathalie Bertholio – luftakrobatik, golvakrobatik (rep, ring, tyg, roue cyr)
Mikael Kristiansen – handstående, dansakrobatik (trassel)
Matleena Laine / Tiziana Prota – luftakrobatik (trassel, stege), sång
Alexander Weibel Weibel – lindans, balansakrobatik, fiol
Samuel ”Looptok” Andersson / Olof Göthlin – stickad livemusik

Kreativt team
Regi och idé – Tilde Björfors
Kompositör och ljuddesign – Samuel “Looptok” Andersson
Scenografi – Fanny Senocq, Tilde Björfors, Stefan ”Drake” Karlström, Joel Jedström och ensemblen
Stickad scenografi och stickad kostym – Aino Ihanainen
Kostymdesign – Anna Bonnevier
Maskdesign – Helena Andersson
Ljusdesign – Ulf Englund
Koreografisk rådgivare och artistcoach – Cilla Roos
Attribut och dekormåleri – Tomas Helsing
Teknisk samordning och konstruktion – Joel Jedström
Cirkuskonstruktion – Ulf “Poly” Nylin
Scenmästare och Scentekniker/rigger – Ingrid Stensson
Scenmästare och Belysningsmästare – Mika Knutsson Fredrik Ekström
Ljudtekniker – Kent Andersson
Turnéledare – Emma Therkelson
Regiassistent – Maria Wallin
Kostymtillverkning – Anita Dahrmark
Teknisk producent – Stefan ”Drake” Karlström
Producent – Amy Fee